Vilka är vi?

Kerstin Edquist är journalist och filmstudent och har bott och jobbat i olika delar av Latinamerika. Kontakta henne på kerstin.ed@gmail.com
Natalia Molina är kulturantropolog och medieproducent. Hon är född och uppvuxen i Colombia och har bott i Sverige i tio år. Kontakta henne på colombianska@hotmail.com

Varför gör vi det här?

Under hösten 2013 följde vi protesterna och diskussionerna i sociala medier kring frihandelsavtalen och jordbrukspolitiken i Colombia. Vi såg hur tusentals bönder, studenter, aktivister och allmänheten gick ut på gatorna.

Precis samtidigt kom Barack Obama till Stockholm. En av de viktigaste frågorna han diskuterade med den svenska regeringen var ett kommande frihandelsavtal mellan EU och USA. Fredrik Reinfeldt såg positivt på saken och sa att ett frihandelsavtal skulle leda till både jobb och tillväxt, och bra relationer mellan länderna.

Allt det här fick oss att känna att frihandelsavtal är ett viktigt och aktuellt ämne. EU:s avtal med Colombia trädde i kraft i augusti 2013 och ännu vet vi inte vad som blir effekterna av det.

I Sverige rapporteras det väldigt lite om Colombia. Ändå köper vi bland annat kaffe, bananer, tropiska frukter och palmolja därifrån. Och svenska storföretag som Ericsson, Tetra Pak och Skandia finns där.

Vi bestämde oss för att åka till Colombia för att ta reda på vad det egentligen är som händer. Vad betyder frihandelsavtalen för bönderna och andra människor i Colombia? Och varför går så många människor ut och protesterar?

Här kan du läsa vår blogg från resan i Colombia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s