När Colombia skrev frihandelsavtalet med USA krävde USA att Colombia skulle göra om sina lagar om hur fröer ska hanteras.
Colombia införde då lag 9.70. Den innebär att bönder inte längre får lagra, byta eller sälja sina egna fröer. I stället måste de köpa sina fröer från företag som har fått sina fröer certifierade. I praktiken innebar det att Colombias miljontals småbönder plötsligt blev olagliga. I alla tider har de sparat fröer från sin egen skörd och sått dem nästa år eller bytt dem med grannarna för att få nya variationer av grödor. Inga av de fröerna är certifierade.
Av alla certifierade fröer kontrolleras mer än hälften av fyra jätteföretag från USA och Europa, nämligen Monsanto, Dupont, Syngenta och Limagrain. Den nya frölagen innebär alltså att bönderna inför varje sådd måste köpa fröer från företagen.
När lag 9.70 blev känd i Colombia blev det stora protester. Bilder av hur polisen konfiskerade böndernas fröer och förstörde dem spreds över landet. Bönder, studenter, transportarbetare och politiker demonstrerade och krävde att regeringen ändrade lagen. Till slut sa regeringen att de skulle se över lagen en gång till, och så länge skulle ingen bonde bli straffad. Men det blev ingen ändring av lagen och bara efter ett par månader visade det sig att bönder fortsatte att straffas.
Documental 9.70
Dokumentärfilmen ”Documental 9.70” kom ut i augusti 2013 och spreds snabbt i Colombia. Den avslöjade hur bönder straffas och hur fröer förstörs på grund av den nya lagen. Documental 9.70 var en av de orsaker som fick människor att gå ut i massiva demonstrationer under 2013.