Statistik om import

ImportvarorEftersom frihandelsavtalen mellan Colombia och USA respektive EU har gällt så kort tid är det svårt att veta exakt vad de kommer ha för betydelse för handeln i Colombia. Men under den första tiden av frihandelsavtal syns ändå stora förändringar.

Biståndsorganisationen Oxfam gjorde en rapport efter ett år av frihandelsavtal mellan USA och Colombia och kom fram till att de colombianska bönderna är stora förlorare på frihandelsavtalen.

Mer import från USA

Under de första nio månaderna av frihandelsavtal mellan Colombia och USA så ökade USA sin export till Colombia. Men trots att frihandelsavtalet skulle öka handeln åt båda hållen så visade det sig att Colombia minskade sin export till USA under samma tid. USA sålde alltså mer, medan Colombia sålde mindre.

Colombias handelsbalans med USA gick därför ner med 40 procent på nio månader. Det motsvarar ungefär 3 miljarder dollar. Det är en fjärdedel av kostnaderna för alla Colombias skolor och universitet. Och mer än hälften av Sveriges totala bistånd till hela världen.

Mat från USA

Oxfams rapport visar också att USA började sälja betydligt mycket mer mat till Colombia i och med frihandelsavtalet. Här är några av de varor som är mest grundläggande i den colombianska matkulturen:

Detta bildspel kräver JavaScript.

Läs rapporten

Om du vill veta mer om hur import och export har förändrats av frihandelsavtalen kan du läsa en sammanfattning av Oxfams rapport på spanska.

Du kan också läsa ett blogginlägg från när rapporten presenterades för ekonomer, politiker och journalister i Bogotá i Colombia.

Om du själv vill läsa statistik kan du titta på Colombias statistikmyndighet DANE:s hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s