När Sverige gick med i EU blev vi en del av ett större avtal om frihandel mellan alla länder som är med i EU. Mat, kläder, teknikprylar och tjänster får säljas fritt mellan länderna. Ingen behöver betala några tullar när de säljer en vara i ett annat EU-land och det mesta får köpas och säljas helt fritt över landsgränserna.
För bönderna i Sverige har det betytt stora förändringar. Billig mat från hela EU transporteras lätt in i Sverige och idag köper vi bland annat stora mängder kyckling från Danmark, grönsaker från Holland och frukt från Spanien.
Svenskarna kan bli utan mat om det blir kris
På 1980-talet, innan Sverige gick med i EU, tillverkades nästan all mat som svenskarna åt inom landets gränser. Idag importerar vi ungefär hälften av den mat vi äter. Det gör att forskare har varnat för att Sverige inte skulle klara sig om det blir krig, naturkatastrofer eller brist på el och bensin.
Statsvetaren Sven Lindgren fick i uppdrag av regeringen attundersöka hur Sverige skulle klara sig i en kris. Han kom fram till att:
- om transportsystemet kollapsar (till exempel om det blir slut på olja och bensin) så är affärerna tomma på mat redan efter ett dygn.
- om Sverige isoleras så kommer det att vara slut på våra dagliga livsmedel efter 10-12 dagar, även om transporterna fungerar inom landet.
Här kan du läsa mer om vad Sven Lindgren kom fram till.
EU:s avtal med andra länder
EU har i sin tur slutit olika frihandelsavtal med drygt 40 länder runtom i världen. På kartan finns de utmärkta i rött. Här kan du se en lista över alla länder.
EU:s förhandlingar med USA
Just nu förhandlar EU om ett frihandelsavtal med USA. Avtalet kallas TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Målet med avtalet är att ta bort alla handelshinder och skapa världens största regionala frihandelsområde.
Sveriges regering är en av de mest pådrivande i att få igenom avtalet. De säger att det kommer att öka Sveriges export med 17 procent och att det kommer att skapa tillväxt och många jobb.
Men TTIP har också fått mycket kritik. Bland annat för att en stor del av förhandlingarna sker i hemlighet, bakom stängda dörrar. Dessutom är en del rädda att frihandelsavtalet kommer att innebära att företag kan stämma stater när de ändrar sina lagar.
Journalisten Kajsa Ekis Ekman är rädd att Europa kan bli en frizon för storföretag och miljöpartisten Carl Schlyter driver en kritisk blogg om TTIP från Bryssel.