Ruby kämpar för flyktingarna

Ruby växte upp i en lantbrukarfamilj på låglandet i Colombia. En dag kom Paramilitärerna och tvingade bort hennes familj från deras mark och deras hus. Flera av hennes kusiner blev mördade och Ruby var tvungen att gömma sig och fly. Hon blev en av över 5 miljoner flyktingar i Colombia.

De flesta flyktingarna flyr till de stora städerna. Där bor många på gatan och har varken pengar eller någonstans att ta vägen.

Idag leder Ruby en flyktingorganisation i Colombia. Hon hjälper flyktingar som saknar mat och bostad och hon kämpar för att de ska få sina rättigheter.

Många flyktingar drömmer om att få komma tillbaka till landsbygden, bli jordbrukare och få ett värdigt liv genom att odla. ”Problemet är att nu har till och med de bönder som är kvar på landsbygden svårt att överleva på jordbruket”, säger Ruby. ”Hur ska då vi kunna komma som utfattiga flyktingar och börja leva på att odla? Vart ska alla flyktingar ta vägen?”

Sen Ruby började engagera sig politiskt för flyktingarnas rättigheter är hon ständigt hotad. Många av hennes vänner har blivit mördade. Ruby åker alltid i en skottsäker bil och hon har ständigt med sig livvakter, vart hon än går. ”Det är livsfarligt att engagera sig för mänskliga rättigheter i Colombia”, säger hon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s