Se alla filmer samlade

Vad handlar det om?

När Colombia skrev frihandelsavtal med bland annat USA och EU utlovades mer handel, fler jobb och mindre fattigdom. Men de colombianska bönderna ser en annan verklighet. I den här filmen får du en introduktion till ämnet.

Hör bönderna berätta

Potatisen och mjölken går inte att sälja, anställda i jordbruket får sägas upp och många på landsbygden tvingas flytta till städerna. Möt bland annat Rosa och hennes familj som berättar om konsekvenserna av frihandelsavtalen med USA och EU.

Vad är frihandelsavtal?

Antalet frihandelsavtal i världen har exploderat de senaste åren. Men vad är egentligen ett frihandelsavtal? Varför vill många politiker och företag ha fler frihandelsavtal? Och varför protesterar andra?

Argument för och emot frihandelsavtal

I Colombia är frihandelsavtal ett ämne som har skapat stora konflikter i landet. Vad säger förespråkarna? Och vad säger kritikerna? Hör argumenten för och emot de frihandelsavtal som Colombia skrivit med bland annat EU och USA.

De förbjudna fröerna

När Colombia skrev frihandelsavtal med USA blev plötsligt de colombianska bönderna olagliga. De förbjöds att byta, sälja och lagra sina egna fröer. Om de fortsätter odla mat som vanligt kan de straffas med böter och fängelse.

Om Colombia

I Colombia finns över 7 miljoner bönder och jordbruket försörjer stora delar av befolkningen. För bara några år sedan så odlades nästan all den mat som colombianerna åt inom landets gränser. Men Colombia lider också av allvarliga konflikter på landsbygden. I den här filmen berättar bönder och aktivister om Colombias konflikter om jorden, och hur stora företag och frihandelsavtal är en del av problemet.

Hälsningar till Sverige

Många bönder i Colombia protesterar mot frihandesavtalet som Sverige och EU skrivit med Colombia. Här är några hälsningar från Colombia till Sverige.

 1. krister karlsson

  Jättestort tack för så bra informationsfilmer om dessa eländiga Avtal… med vänlig hälsning Krister Karlsson

 2. Christina Jönsson

  Varför vill Cecilia att vi ska ha Roundupp besprutad ”mat”
  Patent på fröer.
  Förbud mot eget utsäde,och kunna bli stämnda av stora bolag som Philip Morris ?
  Australien har fått skadeståndskrav sen de drev en antirökampanj . Det minskade Philip Morris försäljning . De kräver kompensation.

 3. Pingback: Frihandelsavtalet | VÄNTELÄGE

 4. Anne Ringborg

  Fasansfullt kan det bli när robotar får styra, robotar som har missat det naturliga steget. Girighet är drivkraften. Förödande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s