Frihandel för vem?

Siffror med kött och blod

Mat, kameror och ekonomer när Oxfams rapport presenterades.En portier öppnar dörren till det fina Hotell Vaggio i Bogotá. Vi ska vara med när den brittiska biståndsorganisationen Oxfam ska presentera sin rapport om det colombianska jordbruket – efter ett år av frihandelsavtal med USA.

Inne i konferenssalen sitter senatorer, ekonomer, biståndsarbetare och journalister. Det är en helt annan värld jämfört med de småbönder som strejkade och demonstrerade i augusti och september. Och en stor kontrast till de bondeledare som vi träffade bara ett par timmar tidigare. Men konstigt nog är budskapet detsamma. Frihandelsavtalet är en katastrof för det colombianska jordbruket.

Medan senatorerna och biståndsarbetarna slevar i sig soppa och kotletter berättar utredaren Fernando Barberi hur importen av mat från USA har förändrats sedan frihandelsavtalet trädde i kraft i maj förra året. Importen av ris har ökat med 800 procent och nu är plötslig 80 procent av det ris som säljs i Colombia från USA. Trots att ris är en av böndernas vanligaste grödor på det colombianska låglandet.

Importen av mjölk från USA har ökat med 79 procent, importen av vit majs har ökat med 60 procent, grisköttet har ökat med 37 procent. Och så vidare. Samtidigt har den colombianska maten betydligt svårare att komma fram till den nordamerikanska marknaden. Trots frihandelsavtalet har exporten av colombiansk mat till USA faktiskt minskat.

Fernando Barberi visar siffra efter siffra med dyster läsning för småbönderna och den colombianska ekonomin. Totalt sett så har skillnaden mellan de varor som importeras och exporteras till USA ökat med 40 procent på bara ett år. Det motsvarar 3 miljarder dollar som har gått förlorade för de colombianska bönderna och landets ekonomi. 3 miljarder dollar! Det är en fjärdedel av kostnaderna för alla Colombias skolor och universitet. Och mer än hälften av Sveriges totala bistånd till hela världen.

Konferensgästerna twittrar och hugger in på efterrätten. Regeringens rådgivare, Andrés Espinosa, verkar vara en av få i salen som inte håller med om att situationen är oroväckande för Colombias bönder och ekonomi. Det är alldeles för tidigt för att dra några slutsatser, säger han. Frihandelsavtalet med USA kommer att gynna bönderna och Colombia. Det är ju en ny marknad som en öppnas, och inte vilken marknad som helst: USA! De colombianska bönderna kommer att kunna sälja massor av mat dit, säger han. Det kommer att skapa jobb och utveckla hela landet.

Han får genast mothugg av senatorn Jorge Robledo som hela tiden har stöttat bönderna i deras strejker och demonstrationer. USA ger massor av bidrag till sina bönder och har mycket bättre förutsättningar för att göra billig mat. Avtalet är inte fair play, det är aggressivt från USA:s sida, säger han. ”Eller tycker ni att vi ska specialisera oss på kardemumma och låta USA komma och ta våra marker och våra gruvor? Det är vad gringosarna vill.”

Konferensgästerna skrattar gott. Men skrattet fastnar i halsen på mig. Jag kan inte låta bli att tänka på de bönder som hela den här diskussionen handlar om. Mitt band siffror, storpolitik och efterrätter handlar ju allt det här om människors möjligheter att överleva. Jag tänker på alla dem som har fyllt gatorna i desperation för att de inte lyckas sälja sina produkter. Jag tänker på dem som kämpar varje dag med att odla potatis, ris, grönsaker och kaffe som de sen tvingas sälja för mindre än vad det kostade att tillverka det. Jag tänker på alla dem som kämpar allt vad de kan för att kunna stanna kvar på landsbygden och producera mat till sig själva och resten av colombianerna.

Men även om deras verklighet är långt ifrån konferenssalen på Hotell Vaggio så är slutsatserna här faktiskt desamma. Frihandelsavtalet med USA är långtifrån något fritt och jämlikt avtal.

När Barack Obama stod framför den amerikanska kongressen vid införandet av frihandelsavtalet med Colombia sa han: ”Jag lovar er, USA kommer alltid att vinna”. Det verkar som att han hade rätt. Enligt Oxfams rapport ökar den amerikanska exporten lavinartat. Samtidigt hotar avtalet Colombias egen matproduktion och de miljontals småbönder som står bakom den.

/Kerstin

En kommentar

  1. Pingback: Siffror med kött och blod | Colombianätverket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: