Frihandel för vem?

Sverige förhandlar frihandelsavtal med USA

I förrgår påbörjades förhandlingar för ett nytt frihandelsavtal mellan Sverige och USA. I en debattartikel på Dagens industri skrev Sveriges handelsminister att Sverige behöver öppna markander och att det är viktigt för Sverige att driva processen till ett avtal som är så heltäckande som möjligt.

I hennes motivering ger hon som ett exempel att svenskarna betalar för tullar för amerikanska produkter, vilket gör det dyrare att köpa bilar, kläder, cyklar och skor från USA.

Uppmärksamheten om frihandelsavtal mellan Sverige och USA har varit svag i medierna. Men det är kanske dags att börja fundera över fördelar och nackdelar för ett sådan avtal för landets ekonomi.

I en tidigare debattartikel också på Dagens Industri varnar journalisten Linda Öhrn om en dold risk med frihandelsavtalen: de ger storföretag möjligheter att stämma stater och påverka landets lagar.

Jämfört med Colombia har kanske Sverige bättre förutsättningar för att förhandla avtal utifrån Sveriges förutsättningar, behov och lagar. Men som erfarenheten med andra länder visar är risken stor att storföretagets intressen krockar med landets och befolkningens intressen. Det återstår att se hur de krockarna kommer att lösas.

Läs handelsministerns debattartikel
Läs Linda Öhrns debattartikel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: