Frihandel för vem?

Ett misslyckat försök att ta oss in i mataffären

Stormarknaden Éxito på avstånd.

Närmare än så här kom vi inte med kameran.

I Colombia finns en stor matkedja som heter Éxito. Det betyder Framgång på spanska och är en kedja av enorma stormarknader som säljer alltifrån kött och kaffe till kläder och tv-apparater. Utanför affärerna står hundratals bilar med storhandlande kunder. På Éxito kan de äta lunch och fika, göra bankärenden och välja mellan 77 olika tandkrämssorter.

Hos Éxito kan de dessutom köpa importerat ris och juicer från USA, kött från Europa och mjölkpulver från transnationella bolag. Bland annat. Enligt företaget självt når det 90 procent av det colombianska folket. Så för oss kändes det som en självklarhet att göra en intervju med Éxito och filma och fota inne i en butik.

Men det var lättare sagt än gjort. ”Inte ens med en mobil är det tillåtet”, sa de till oss när vi försökte. ”Som journalist kan man möjligen få tillstånd, men då måste ni skicka in en ansökan”.

Okej, tänkte vi. Det är väl så det måste gå till. I ett land som har lidit av massor av våld, kidnappningar och terrordåd så måste man förstå att de är försiktiga. Så de senaste dagarna har vi ägnat åt att ringa olika chefer, mejla andra och skicka brev och intyg för att få tillstånd att överhuvudtaget filma eller fota inne i en butik.

Efter flera dagars väntan fick vi till slut svar. Och det visade sig att vi hade fel. Krångligheterna berodde inte alls på att Éxito var rädda för terrordåd, rån eller kidnappningar. Nej, det handlade om något helt annat. Det handlade om var makten finns. För svaret vi fick var:

”Nej, tyvärr, ni kommer inte hinna filma innan ni åker hem. För om ni ska få filma i butiken så måste ni ha tillstånd från ägarna i Frankrike. Och det tar låååång tid”.

/Kerstin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: