Frihandel för vem?

En kaffebonde i metropolen

Detta bildspel kräver JavaScript.


Vi besökte en ganska unik kaffeodling: Finca El Cafetal i kommunen Envigado. Kommunen ingår i metropolen, vilket innebär att odlingen ligger 15 minuter från stan! På El Cafetal har de odlats café i 35 år och idag är det barnbarnet Leticia som leder produktionen.

”Vår kommun är 80% landsbygd och 20% stad. Men ungefär 80% av kommunens befolkning arbetar i stan. Folk har valt bort jordbruket”.

Men förutom att de fortsätter med jordbruket trots den snabba urbaniseringen i området, finns det något annat som är unikt för Leticia och hennes familj: de har bestämt sig för att utveckla ett eget kaffemärke, som de marknadsför och säljer själva. Det är ovanligt eftersom traditionellt säljer kaffebönderna sina bönor till Colombias Kaffeodlarnas förening. Föreningen förhandlar priserna internationellt och säljer vidare bönorna till olika leverantörer i hela världen.

”Vi har tagit det beslutet eftersom det har blivit svårare att leva som kaffeodlare på det vanliga sättet. Federationen betalar så låga priser för kaffet att vi förlorar pengar. Dessutom är det mer givande att ta fram sin egen produkt”.

Vi frågar Leticia vad hon tycker om frihandelsavtalen och om att Colombia importerar kaffe:

”Frihandelsavtalen har fått oss att tänka om. Det borde vara en möjlighet att utvecklas. Men först måste vi få bra förutsättningar. Idag är det inte kaffebönderna som exporterar kaffe, utan stora företag som inte odlar alls. Det måste förändras. Det är klart att det låter fint med export, men vi måste först se möjligheterna i den interna marknaden. Det finns i Colombia en stor potential i en befolkning som inte lärt sig ännu att uppskatta och njuta av kaffe som i andra länder. Därför vill jag marknadsföra vår produkt lokalt och utbilda människor genom att ha kurser och guidade turer här på odlingen. Vi gör avtal med kaféerna i stan. När man lär sig att uppskatta ett riktigt bra colombianskt kaffe vill man inte ha något importerat även om det är billigare, och man betalar gärna vad det kostar när man förstår det arbetet och kvalitén som ligger bakom varje kopp”.

Vi avslutar intervjun med en provsmakning av Leticias kaffe, döpt till Ayurá efter floden som går bredvid odlingen. Kaffet är milt, aromatiskt och med en eftersmak av citrus. Precis som höglands-kaffe ska smaka, säger hon nöjd.

/Natalia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: